Test av Sportsmans’s X-tra Hundepølse

Hvordan ble produktet testet

Sportman’s X-tra hunde/snackepølse ble testet ut under 10 dager med rypejakt i høyfjellet i september 2010. Hundene jaktet 8 – 10 timer om dagen. Om lag 20 pølser ble brukt i denne perioden på to gordonsettere (tisper) som er henholdsvis tre- og seks år gamle. Ca. 5 pølser ble dessuten prøvd ut under trening i forkant av jakta. Begge hundene har god jaktdressur. Den ene er såkalt ‘elitehund’ (1 premier i AK både på jakt og utstilling). Begge hundene hadde meget god kondisjonstrening i forkant av jakta. Denne besto i 4 – 5 sykkelturer i uka fra april til september med økende belastning utover i treningssesongen. I vintersesongen forut for denne får begge hundene 2 – 3 lengre skiturer med snørekjøring hver uke.

Bjørn P. Kaltenborn

Seniorforsker
Norsk Institutt for naturforskning ( NINA )
Bryggeveien 42
2609 Lillehammer

Tlf. 03466707
e-post; bjorn.kaltenborn@nina.no

Lillehammer 14.01.11

Hundene hadde ved starten av jakta således god utholdenhet og relativt stor forbrenning/store kaloribehov. Under jakta ble pølsene brukt både som selvstendige mellommåltider/snackinger og delvis som tilsetning til tørrfor ved hovedmålstider. Under jakta får hundene et lite måltid med tørrfor og litt annen tilsetning på morgenen og et hovedmåltid på kvelden. I løpet av dagen snackes hundene ca. hver annen time, hovedsakelig med Sportman’s X-tra hundepølse. Denne ble gitt både tørt og blandet ut i vann for å få i hundene mer veske.

Produktets sammensetning

Sammenlignet med andre lignende produkter på markedet har denne pølsa relativt høyt fettinnhold og passende mengde vann. Flere andre hundepølser har lavere fettinnhold og høyere fuktighet og fungerer egentlig kun som smakstilsetning. Sportman’s X-tra virker som å ha en reell energi-påfyllende effekt. Produktet er dessuten godt vitaminisert.

Synlige effekter på hundene

Etter de fleste pausene hvor det ble snacket eller foret med denne pølsa virket det som begge hundene fikk en energi oppsving ganske raskt, dvs. i løpet av maks. 30 minutter. Min erfaring er dessuten at hyppig foring i mindre porsjoner under jakt dessuten er svært viktig for å beholde en positiv mental tilstand og dermed konsentrasjon og jaktlyst hos hunden. Jakt er ekstremt krevende mentalt for en hund hvor den kontinuerlig bruker sanser og orienteringsevne, i tillegg til den fysiske utfoldelsen. Mange jegere forer alt for lite og for sjelden under jakt, og dette går vel så mye utover hundens konsentrasjonsevne som dens fysiske tilstand. De senere årene har jeg begynt å fore mer som vi gjør under langdistanse trekkhundkjøring for å unngå å kjøre jakthundene helt ned i ”kjelleren”. Denne type foringsregime kombinert med god kondisjonstrening i forkant gjør at jeg nå kan jakte i 7 – 10 dager i strekk med de samme hundene uten problemer. Ved slutten av 10 dagers jakt høsten 2010 hadde begge hundene tilnærmet samme fart, aksjon og jaktlyst som ved starten på jakta.
Begge hundene opprettholdt appetitten på snackepølsa gjennom jakta, men jeg var nøye på å variere hvordan den ble servert. Noen ganger direkte og noen ganger blandet med litt vann. Den ble også tilsatt tørrforet på kvelden mot slutten av jakta, da det erfaringsmessig er vanskeligere å få hundene til å spise skikkelig.

Smaklighet og konsistens

Begge hundene synes å like både smaklighet og konsistens. Generelt liker jakthunder alt som ligner på posteier, kjøttblandinger osv., men enkelte produkter mister de fort appetitten på når de begynner å bli slitne. Denne pølsa opprettholdt populariteten gjennom hele jakta. Den virker å ha en behaglig konsistens og god lukt og smak. Jeg har senere også prøvd den i frossen tilstand på trekkhunder og mitt inntrykk er det samme her.

Praktisk bruk og oppbevaring

Sportman’s X-tra på 400 gram er passe stor. Mange hundepølser kommer i 1 kg pakninger og dette er mer upraktisk. At den er kokt og dermed har mye bedre holdbarhet enn mange andre produkter er en betydelig fordel. Til jakthunder foretrekker jeg å bruke den i fersk tilstand, mens jeg fryser den når jeg skal bruke den til trekkhunder.

Samlet vurdering

Et meget godt produkt med bra næringsinnhold og holdbarhet som bidrar til å opprettholde kaloriinntaket på en tilstrekkelig måte hos hardt arbeidende jakthunder. Pølsa har en stor fordel ved god holdbarhet og den egner seg både som tilsetning til annet for og til mindre måltider/snackinger underveis.